Алергии при домашните любимци

Това е една често коментирана тема сред стопаните на кучета и котки, тъй като в последните години броят на домашните любимци, страдащи от един или друг вид алергия, се увеличи многократно.

Обикновено първият типичен симптом е силен сърбеж, придружен от упорито чесане. Заедно с това може да се наблюдават и промени по кожата: опадване на козина, зачервяване (особено по корема, между пръстите, по ушната мида), пъпки или пърхот и себорея. Това е резултат от реакцията на организма към определени вещества – алергени, които могат да се намират в околната среда или в храната на животното.

Трите най-често срещани алергии при кучето и котката са алергията към ухапване от бълхи, атопичният дерматит и хранителната алергия.

За предотвратяване на появата на алергията към бълхи е необходимо редовно обезпаразитяване на домашния любимец с подходящ препарат. Съществува богата гама от пипети (спот он), таблетки, шампоани и пудри, които осигуряват до 3-месечна защита срещу ектопаразити.

Атопичният дерматит се диагностицира на принципа на изключването на други заболявания (паразити, дерматофити, бактериални инфекции, хормонален дисбаланс, психогенни фактори) и изисква продължително, дори постоянно лечение на пациента с медикаменти и хранителни добавки.

Хранителните алергии се проявяват със сърбеж и храносмилателни симптоми (диария, повръщане). Обикновено алергичната реакция е насочена към определен белтък в храната (млечни продукти, телешко или пилешко месо, яйца) и затова се предписва диета на базата на друг протеин. За да има ефект, животното трябва да консумира храната поне 6-8 седмици и да не получава нищо друго, освен нея.

Като цяло при тези заболявания е необходимо пълното съдействие на стопанина и голяма доза търпение от негова страна за постигане на дълготраен ефект.

Публикувано в Полезна информация