Дирофиларията – един малко познат паразит

Дирофилариите са вътрешни паразити, принадлежащи към кръглите червеи, които се срещат основно при кучетата, котките и по-рядко – при домашните порчета. Заразяването става чрез ухапване от комари, което води до зачестяване на случаите след пролетно-летния сезон. Най-засегнати са страните със средиземноморски климат като Италия, Испания и Гърция, но в последните години са зачестили случаите и в България, в тово число в София и големите градове. Затова дирофилариозата у нас вече не се смята за екзотична болест и е редно да се знае, че макар и много рядко, тя може да засегне и хора.

След като се зарази с ларви от болно животно, в комара се развива инфекциозната им форма и при попадане в организма на здраво куче или котка, тя нараства до възрастна дирофилария с размери до 20-30 см, която паразитира в белодробните артерии и сърцето. Симптомите на болестта при кучето могат да са много общи – кашлица, отпадналост, бърза умора при активно движение, както и спад на апетита. При котките се наблюдават по-често затруднено дишане, задух и подобни на астма пристъпи. И при двата вида животни е препоръчително да се направи бърз кръвен тест, за да се установи евентуална инфекция, дори превантивно.

Лечението на заболелите кучета и котки е продължително, скъпо и понякога с фатален край, въпреки приложените противопаразитни препарати. Затова се отдава голямо значение на профилактиката на дирофилариозата, която е на достъпни цени и е лесно приложима под формата на таблетки или течни спот-он капки. Ветеринарният лекар ще ви консултира относно кой препарат е най-подходящ за вашия домашен любимец, и за превантивните мерки, в случай че пътувате в ендемични области с широко разпространение на паразитите.

Публикувано в Полезна информация