Малките декоративни гризачи

Лиам 2
Морските свинчета произхождат от Андите и са внесени в Европа през XVI век, а днес съществуват повече от сто породи. Те са много желани домашни любимци, особено за деца, защото не заемат много място, нямат нужда от извеждане и като цяло изискват по-малко грижи и време в сравнение с куче или котка, например. Това обаче не е съвсем вярно, тъй като те са социални животни и имат нужда от компанията на други от своя вид т.е. ще е добре да отглеждате няколко морски свинчета в голяма клетка и да им предоставите достатъчно пространство за движение из обезопасеното жилище. Освен това не трябва тези симпатични животни да бъдат третирани като играчки, тъй като много често биват сериозно наранявани при по-груба игра.
В клетката им е хубаво да има дебел слой качествен талаш, както и някаква кутия или къщичка където да могат да се скрият на спокойствие.
Правилното хранене е от голямо значение за здравето на морското свинче. Дневната му дажба трябва да се състои от малко количество готова храна за гризачи, пресни зелени растения (различни салати, магданоз, листа на глухарчета), както и малки порции плодове и зеленчуци като морков, ябълка, краставица, коричка хляб.
От голямо значение е редовното контролиране на зъбите на морското свинче, които растат цял живот и, ако не се изтриват равномерно при хранене, може да повлияят върху апетита и общото състояние на животното.
Други дребни гризачи, които често са подарявани на деца, са хамстерите. За тях е добре да се знае, че са нощно активни животни, което ги прави не особено подходящи за отглеждане в детска стая.
Хамстерите се отглеждат в подобни на описаните за морски свинчета условия, но имат нужда от повече възможности за изразходване на енергия: тунели от картон, колело, което да въртят, стълбички за катерене и други.
Храната им също се състои от готова смеска за гризачи и пресни салати, малко плодове и зеленчуци, както и варено яйце, ядки или тиквени семки.
Поради активността си нощно време, през деня хамстерът обикновено спи повече. Ако се налага да го събудите, това трябва да стане бавно и спокойно за да не го стресирате излишно.
И не забравяйте редовно да проверявате хранителното скривалище в къщичката на хамстера, за да отстраните бързо развалящите се остатъци.

Публикувано в Полезна информация