Ползите от чипирането на домашните любимци

От няколко години се водят дискусии относно ползите от поставянето на микрочипове на домашните кучета и котки. Ще ви представим няколко важни и полезни аспекта засягащи тази ветеринарномедицинска процедура.

Какво представлява микрочипът?

Най-общо казано, това е малък радиочестотен транспондер, голям колкото оризово зърно. В него е кодиран уникален 15 цифров код, който може да бъде прочетен само чрез специален четец, активиращ микрочипа. През останалото време чипът е пасивен и не излъчва нищо!

Как и къде се поставя микрочипът?

Процедурата по имплантиране на микрочипа е бърза и безболезнена за животното:
чипът се имплантира посредством подкожна инжекция в средата на лявата част на шията на домашният любимец. След поставянето на микрочипа задължително се проверява дали той е на мястото си.

Може ли имплантираният микрочип да се „премести“?

Да, макар и много рядко може да се случи микрочипът да мигрира от мястото на имплантиране. Обикновено качествените чипове отговарящи на международните стандарти ISO 11784/11785 са конструирани така, че да се фиксират на мястото на имплантиране и да не се движат.

Какво се случва с информацията записана в микрочипа след поставянето му?

След имплантирането на микрочипа, ветеринарният лекар извършил манипулацията въвежда уникалният 15 цифров код в националната база за идентификация на животни. В нея се попълват както данните за животното, така и тези на стопанина.

Какви са ползите от чипирането на домашните любимци?

Притежавайки ветеринарномедицински паспорт с нанесени данни за ваксини против бяс и за микрочип, вашият любимец може да бъде регистриран в съответната община.
При изгубване на животното могат да ви го върнат чрез данните записани в микрочипа и прочетени от ветеринарен лекар с четец.
При кражба на животното можете да удостоверите чрез номера на чипа, че Вие сте собственика му.
Можете да пътувате спокойно с вашия любимец извън България.

Публикувано в Полезна информация