Токсоплазмозата – няколко важни факта

За кого е опасна токсоплазмозата?

Това е тема, интересна най-вече за стопаните на котки, тъй като тези животни могат да се заразят с паразита, причиняващ заболяването и да го предадат на човека. В повечето случаи инфекцията при хората протича незабелязано, подобно на грип, с лека температура и обща отпадналост. Преболедувалите токсоплазмоза хора изграждат имунитет и не са застрашени при повторна среща с паразита.
Не така стоят нещата при основната рискова за това заболяване група – бременните. На тях се препоръчва още преди забременяване да си направят изследване за антитела срещу токсоплазмоза, за да може да се прецени индивидуалния риск от инфекция. Ако бъдещата майка има положителен титър за антитела, няма опасност за нея и бебето, тъй като вече е била в контакт с причинителя. При отрицателен кръвен тест обаче има риск от инфекция както за майката, така и за плода, като може да се стигне до аборт и вродени аномалии на ембриона. Това обаче не значи автоматично да изхвърлите любимата си котка от вкъщи, а просто е редно да се спазват няколко основни правила относно личната хигиена и хранене.
Котешката тоалетна трябва да се почиства всеки ден, но не от бременната жена, поради опасност от заразяване чрез фекалиите. Галенето и пипането на котката рядко водят до инфекция, тъй като тя самата много се почиства, но се препоръчва старателно измиване на ръцете след всеки контакт с нея.
Главният източник на зараза е замърсената с фекалии почва и съответно недобре измитите плодове и зеленчуци, както и суровото или недостатъчно термично обработено свинско и агнешко месо. Същото важи и за непастьоризираното козе и овче мляко. Тези продукти следва или да се обработват подобаващо, или да се избягва тяхната консумация.
Домашният любимец също може да се изследва. Интересното е, че положителната за антитела кръвна проба доказва прекарана инфекция, което прави контакта с животното по-безопасен за стопаните в сравнение с котка с отрицателен резултат.

Публикувано в Полезна информация