10 опасни храни за кучето

Ава

В нашето ежедневие има много храни, които са напълно безопасни за хората, но са силно токсични за нашите четириноги приятели. Много често това са вкусни продукти, поради което е трудно да се прецени, че са опасни за кучетата – като шоколада, например. Затова е особено важно стопаните да са наясно с какво е по-добре да НЕ хранят домашните си любимци.

1.Шоколад и какао
Те съдържат Теобромин, който е безопасен за хората, но е токсичен за кучетата. Най-опасен е черният шоколад, който предизвиква освен повръщане, диария, треперене и дори гърчове. 100 грама шоколад могат да убият средно голямо куче!

2.Грозде и стафиди
Доказано е, че вещества в гроздето повлияват функцията на бъбреците и може да се стигне до бъбречна недостатъчност. Дори малки количества грозде (30-40 гр) могат да са опасни за кучета от дребните породи (йоркшир териер, мопс).

3.Лук и чесън
Те са особено токсични, независимо в суров или обработен вид, защото съдържат вещества разрушаващи червените кръвни клетки и водят до анемия.

4.Кафе и чай
Кофеинът и теинът, които се съдържат в тези напитки повлияват нервната система на кучето, като предизвикват повръщане, тремори и гърчове. Може да се стигне и до животозастрашаващи аритмии.

5.Авокадо
Опасното вещество в него се казва Персин и може да доведе освен до остро повръщане и диария, и до нарушения в дишането и сърдечната дейност.

6.Алкохол
Абсолютно забранен за животни! Те не понасят дори минимални количества и могат да развият дихателна недостатъчност и да изпаднат в кома.

7.Сурово свинско месо
Опасно е суровото или недостатъчно термично обработено свинско месо! То може да съдържа вируса на Ауески, който е безопасен за хората, но при кучето води до възпаление на нервите, менингит и смърт в рамките на 24-36 часа.

8.Кости, особено пилешки
Много важно е да се знае, че костите са трудно усвоими за кучето и много често водят до констипация, наранявания на червата, перитонит и дори смърт.

9.Сол и подправки
Особено кучета със заболявания на сърцето и бъбреците трябва да са на безсолна диета. Колкото до подправките (черен пипер, индийско орехче,чили) – те дразнят чувствителния стомах на кучето и водят до гастрит.

10.Мляко и млечни продукти
Не са токсични, но са трудно смилаеми и предизвикват подуване и тежки диарии.

Публикувано в Полезна информация